Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Açık Erişim Arşivi

Akademisyenler tarafından üretilmiş bilgilere serbest erişimi sağlamak amacıyla başlatılan bir girişimdir.

Amaçlarımız;
  • Üretilen bilimsel bilgiye daha geniş kitlelerin ücretsiz, engellere uğramadan, kolay ve hızlı erişimini sağlamak
  • Kurumsal boyutta üretilen bilginin saklanması ve depolanması anlayışı ile elektronik arşiv oluşturulması ve gelecek nesillere aktarılması
  • Araştırmacılarının açık arşivde yer alan bilimsel çalışmalarının daha yaygın kullanılması ile daha çok atıf almalarının sağlanması
  • Ulusal ve uluslararası açık arşiv çalışmalarına katkıda bulunmak
  • Yapılan bilimsel çalışmaları ulusal ve uluslararası düzeyde daha görünür kılmak
  • Tanınırlılığını ve saygınlığını artırmak
  • Erişim kanallarının çoğaltımı ile yayınların etki faktörlerini artırmak
  • Araştırma sonuçlarının başka bir araştırmaya temel oluşturmasını kolaylaştırmak
  • Bilimsel araştırmaların tekrarını önlemek
  • Bilimsel iletişim ve işbirliğinin gelişimine katkıda bulunmak

Detaylı bilgi için KSÜ Kütüphane Sayfasını ziyaret edin.

Photo by @inspiredimages
 

Communities in DSpace

Select a community to browse its collections.

Now showing 1 - 6 of 6

Recent Submissions

Item
Etlik Piliç Kümesinde Derece Gün Yöntemine Göre Isıtma ve Soğutma Enerji Gereksiniminin Belirlenmesi: Kahramanmaraş İli Örneği, Türkiye
(Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2024-11-01) Çaylı, Ali
The aim of this study is to determine the heating and cooling energy requirements of broiler chicken houses in the climatic conditions of Kahramanmaraş province and to contribute to the development of energy management strategies based on environmental factors. In the study, the heating and cooling needs of broiler chickens at different developmental stages were calculated using the degree-day (DD) method, which is widely used to estimate energy requirements in buildings and facilities. The research was conducted between May 1, 2019, and April 30, 2020, at the research cluster of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Animal Production Application and Research Center. The planning of the production cycles began on May 1 and was carried out in six periods, each lasting 60 days. These periods were structured as 42 days of production followed by 18 days of interruption for disinfection and cleaning. In the study, heating degree-day (HDD) and cooling degree-day (CDD) values were determined using the DD calculation method, and energy requirements were calculated in kilowatt-hours (kWh) based on these values. During the production periods, equilibrium temperatures ranging from 30 °C to 20 °C were used, taking into account the temperature requirements of the chickens. The findings revealed significant differences in the annual heating and cooling energy requirements. In the study, the HDD value was 1676.8 and CDD value was 504.2. The total energy requirement for heating was calculated as 4433.8 kWh, and the energy required for cooling was calculated as 44,691.3 kWh. Additionally, the study’s findings indicate that the energy required for cooling is much higher than that for heating, particularly during the hot summer months. The study also suggests that relying solely on HDD and CDD values for energy requirement calculations may be misleading and that structural heat losses and the heat production of the animals should also be taken into account to calculate energy requirements accurately.
Item
Bir İç Mekân Dikey Tarım Sistemi: Yapay Aydınlatmalı Bitki Fabrikası
(BIDGE Yayınları, 2023-12-15) Çaylı, Ali
Item
Milli Mücadele Kahramanlarından Hasan Refet Efendinin Tercüme-i Hal-i
(Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 2017-02-04) Bilmen, Mehmet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti’nin son dönem alimlerinden Maraş Milli Mücadele kahramanı Hasan Refet Efendi’nin , kendi el yazısıyla kaleme aldığı “tercüme-i hâl”inin transkripsiyonuna ve belgeden çıkarılan diğer bilgilere yer verilmiştir. Milli mücadelenin önemli isimlerinden olan Hasan Refet Efendi , Türkiye Büyük Millet Meclis’inde ilk dönem Maraş milletvekili olarak görev yapmıştır. 1922-1929 tarihlerinde Maraş’ta müftülük yapmıştır. Hasan Refet Efendi’nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı Tercüme-i hâli’nde sülalesi, lakabı, eğitimi, vazife yaptığı yerler, makamlar, hizmetleri karşılığında aldığı maâş hakkında bilgiler yer almaktadır.
Item
Sinop livası Meclis-i Umumi kararları ( Zabıt Ceridesi) ( 8 Kanun-u Evvel 1337-8 Aralık 1921)
(Hiperlink, 2022) Alpaslan, Erhan; Bilmen, Mehmet
Sinop Livası Meclis-i Umumi kararları 1921
Item
Purtaş, Fırat
(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2020-10-05) Bilmen, Mehmet
Fırat Purtaş, 1974 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1994 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
Item
Makine Öğrenimi (ML) ve Tarımdaki Uygulamaları
(Akademisyen Yayınları, 2022-11-15) Çaylı, Ali
Bu çalışmada öncelikle ML tanımlamaları, çeşitli algoritmalar, öğrenme mo-delleri üzerinde durulmuş ve literatürdeki tarımsal alanda yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların bulguları incelenmiştir.
Item
Akıllı Tarım Teknolojileri ve Uygulamaları
(Akademisyen Yayınevi, 2023-12-15) Çaylı, Ali
Yapay zekâ ve makine öğrenimi ile geliştirilen akıllı tarım uygulamaları; tarım sektörünü olumsuz etkileyen, iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi ve azalması, mahsul verimliliği ve kaynakların daha verimli kullanılması gibi sorunların çözümüne katkı sağlayabilir. Bu çalışmada akıllı tarımın bitkisel ve hayvansal üretimdeki uygulamaları incelenmiştir. Bu doğrultuda akıllı tarımın birer unsuru olarak karşımıza çıkan ve son yıllarda hemen hemen her alanda karşılaşılan Internet of Things (IoT), bulut bilişim, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojiler sunulmuştur.
Item
Seralarda Isıtma Sistemlerinin Projelenmesinde Gerekli Olan Isı Gücünün Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
(KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 2017-06-01) Akyüz, Adil; BAYTORUN, A. Nafi; Çaylı, Ali; ÜSTÜN, Sait; ÖNDER, Derya
Seralarda ısıtma sistemlerinin projelenmesinde gerekli olan ısı gücünün belirlenmesi sera tipine, donanımına, serada üretilen bitkinin sıcaklık isteklerine, dış iklim koşullarına ve seranın yönetimine bağlı olarak değişim göstermektedir. Seralarda ısı gücünün belirlenmesinde gerekli olan projeleme sıcaklığı, serada arzulanan sıcaklıkla, sera kurulacak yerde son on yıl içinde en az iki kez arka arkaya ortaya çıkan en düşük sıcaklık ortalaması arasındaki fark olarak kabul edilmektedir. Bu değerlere göre belirlenen ısı gücü, gereksinilen maksimum ısı gücü değeri olup, serada tüm yıl sıcaklığın arzulanan değerde tutulmasına olanak sağlamaktadır. Ancak belirlenen maksimum ısı gücüne yılın çok az bir zamanında ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, yeni bir yaklaşım olarak, saatlik iklim değerlerinden gidilerek ısı gücü değerinin hesaplanması, ısıtma sisteminin daha gerçekçi olarak projelenmesi sağlayabilecektir. Yapılan bu çalışmada, saatlik iklim değerlerini kullanarak hesaplama yapan ISIGER uzman sistem yazılımı yardımıyla, gece/gündüz 16/21 °C iç sıcaklık değeri için Antalya ili yerel iklim değerlerine göre (sıcaklık, radyasyon ve rüzgâr hızı) gereksinilen ısı gücü değerleri belirlenmiştir. Bu değerler en düşük sıcaklık ortalamasına göre hesaplanan ısı gücü değerleri ile karşılaştırılmıştır. Hesaplamada meteoroloji işleri genel müdürlüğüne ait uzun yıllık veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; ISIGER uzman yazılımı ile belirlenen ısı gücü, en düşük sıcaklık değerine göre yapılan hesaplama değerinden %11 daha az bulunmuştur. Bu sonuçlar, özellikle ısıtma sistemi yatırımlarının projelenmesinde ilk yatırım giderlerinden ve enerji tüketiminden tasarruf etme imkânı olduğunu göstermektedir.
Item
Antalya İklim Koşullarında Farklı Donanımlara Sahip Seraların Isı Enerjisi Gereksiniminin Belirlenmesi
(Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2017-12-06) BAYTORUN, A. Nafi; ÜSTÜN, Sait; Akyüz, Adil; Çaylı, Ali
Akdeniz iklim kuşağında yılın belli dönemlerinde günlük ortalama sıcaklık değerleri 12°C'un altına düşmektedir. Bu koşullarda seralardan beklenen kaliteli yüksek verimin elde edilebilmesi seraların ısıtılması gereklidir. Seralarda ısıtma giderleri bölge iklimine, sera büyüklüğüne, tipine, donanımına ve serada üretilen bitki çeşidine bağlı olarak işletme giderlerinin %20-60’ı arasında değişim göstermektedir. Seralarda ısı gereksinimi DIN 4701 standartlarında belirlenen esaslara göre hesaplanmaktadır. Ancak serada ortaya çıkan gerçek sıcaklık, hesaplamalarda göz önüne alınan dış sıcaklık değerlerinden daha yüksektir. Belirtilen nedenle seralarda ısı gereksinimi, seranın havalandırma sıcaklığı ve ısı depolama özelliğine bağlı olarak ortaya çıkan sıcaklık yükselmeleri göz önüne alınarak hesaplanmalıdır. Yapılan bu çalışmada Akdeniz bölgesindeki Antalya ilinin iklim değerleri esas alınarak ısı enerjisi gereksinimi belirlenmiştir. Hesaplamalarda seralardaki farklı donanımlar esas alınmış ve tasarruf edilebilecek enerji değerleri belirlenmiştir Yapılan hesaplamalar sonucunda, serada sıcaklık yükselmeleri göz önüne alınarak hesaplanan ısı enerjisi gereksinimi ile dış sıcaklığa göre yapılan hesaplamalar arasında yılın aylarına bağlı olarak %12-29 farklılık elde edilmiştir.
Item
Nesnelerin İnterneti ve Tarımsal Uygulamaları
(SETSCI Conference Proceedings, 2019-04-20) Çaylı, Ali
Artan dünya nüfusu beraberinde gıdaya olan talebi de artırmıştır. Tarımsal alanların amacı dışında kullanımı, çevresel etkiler, küresel ısınma, kuraklık riskleri gibi birçok tehdit tarımsal üretimin endüstrileşmesini ve mevcut tarımsal alanların optimum düzeyde kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Son yıllarda hızla yükselen teknolojik yeniliklerin tarımsal üretim sistemlerine adapte edilmesi yeni üretim sistemlerinin kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Kablosuz sensör ağları (Wireless Sensor Network, WSN) ve Nesnelerin İnterneti (Internet Of Things, IoT) olarak adlandırılan makineler arası iletişim (M2M), nesnelerden veri toplanmasına, analiz edilmesine ve karar destek sistemleri sayesinde de karmaşık sistemlerin kontrolünde karar vericilere yardımcı olmaktadır. Heterojen yapıdaki IoT cihazları ile toplanan muazzam miktardaki verilerin (Big Data) depolanması, analiz edilmesi ve sonuç üretilmesi aşamasında, paylaşılan yazılım ve donanım bilgilerinin talep üzerine bilgisayarlara ve diğer donanımlara iletilmesini sağlayan internete dayalı bir tür bilgi işlem yöntemi olan bulut bilişim sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sistemlerin hepsinin bir arada kullanılması tarımsal modernizasyonun hızlı gelişimini teşvik edebilir. Ancak hızla yükselen teknolojik yenilikler bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Tarımda üretimi artıracak ve kolaylıklar sağlayacak bu teknolojilerin uygulanması, teknik bilgi yetersizliği, sistemlerin maliyetlerinin yüksek oluşu ve yeni teknolojik sistemlere karşı çekingenlik gibi sebeplerden dolayı üreticiler tarafından yeterli ilgiyi görmemektedir. Bu çalışmada, son zamanlardaki bazı teknolojik yenilikler, nesnelerin internetinin tarımdaki uygulamaları ve karşılaşılan bazı zorluklar sunulmaktadır.
Item
Kümeslerin Su Gereksiniminin Yağmur Suyu Hasadından Karşılanması Üzerine Bir Araştırma: Kahramanmaraş Örneği
(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 2021-02-15) Çaylı, Ali
Kümeslerde yaz aylarında uygun çevre koşullarının sağlanması için evaporatif serinletme sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler, çeşitli koşullara bağlı olarak değişmekle birlikte oldukça yüksek seviyelerde suya gereksinim duymaktadır. Bu durum suyun kıt olduğu veya erişiminde zorluklar bulunan bölgelerde sorun oluşturabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan suyun karşılanması için yağmur suyu hasadı (YSH) bir çözüm olabilir. Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesinin doğusunda bulunan Kahramanmaraş ili uzun yıllık saatlik bölge iklim verileri kullanılarak, seçilen bir etlik piliç kümesi için su gereksinimi hesaplanmış ve yağışla depolanabilecek su miktarı ile karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda su tüketiminin çevresel koşullarla ilişkisi araştırılmış ve uygun depo kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgulara göre toplam su gereksinimi, dış ortam sıcaklığın 27°C üzerine çıktığında evaporatif serinletme sisteminin çalıştırılması durumunda maksimum 1532 L m-2 yıl-1, ped hava çıkış sıcaklığının 24°C olacak şekilde sistemin kontrol edilmesi durumunda ise 1012.9 L m-2 yıl-1 olarak bulunmuştur. Aynı koşullar için sadece evaporatif su gereksinimi ise sırasıyla 1060.7 L m-2 yıl-1 ve 541.6 L m-2 yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Meteorolojik kayıtlara göre bölgede ortalama yıllık yağış 733.6 L m-2’dir. Bu durumda toplam su gereksinimi her koşulda yağmur suyu hasadı ile karşılanamamaktadır. Ancak sadece belli koşullarda evaporatif serinletme su gereksinimi yağmur suyu hasadı ile karşılanabilir.
Item
1884 Yılında Maraş' da yabani fıstık ağaçları (melengiç) aşılama çalışmaları' na dair belge
(Sütçü İmam Dergisi, 1997-02-08) Bilmen, Mehmet
1884 de Maraş'ta Mutasarrıf Osman Dede Paşa tarafından melengiç ağaçlarının fıstığa aşılanması çalışmaları kampanyası yapılmıştır. Şehrin genel ahvali ve Maraş işi bazı hediyeler birlikte fıstık üretimden II. Abdülhamit Han takdim edilmiştir.
Item
Osmanlı Döneminde Maraş sanayi (1872–1902)
(Edem, 1998-01-15) Bilmen, Mehmet
Osmanlı Döneminde Maraş sanayii (1872–1902) hakkında Halep salnâmesi esâs alınarak bilgi verilmiştir.
Item
Kendi Özel Arşivindeki Belgelere Göre Maraş’ın Tanınmış Simalarından Hasan Refet Efendi
(Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi, 2020-10-20) Alpaslan, Erhan; Bilmen, Mehmet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti’nin son dönem âlimlerinden, Maraş Milli Mücadele kahramanı, İstiklal Madalyası sahibi, Hasan Refet Efendi’nin biyografisi ele alınmıştır. “İlyaszade” adıyla tanınmış bir aileye mensup olan Hasan Refet Efendi eğitimini Maraş'ta tamamladı. Vaizlik ve müderrislik yapan Hasan Refet Efendi, İttihat ve Terakki’nin Maraş’ta kuruluşunda kurucu başkan olarak görev yapar. Maraş’ın Fransızlar tarafından işgali aşamasında, Maraş Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin ikinci başkanlığını yapmıştır. Şehrin savunmasında görev almış, gerekli mahalli teşkilatlanma, para, silah, cephane vb. konularda önemli hizmetler yerine getirmiştir. Mebus olduğu dönemde de Antep mücadelesine bilfiil iştirak etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclis’inde, 1920-1922 yılları arasında Maraş Mebusu olarak görev yapmıştır. Bu döneme ait evrakların içerisinde; meclise seçilmesi, göreve başlaması, meclis komisyon çalışmaları ve mebusluğu bıraktıktan sonra tekrar Maraş Müftülüğüne tayini ile ilgili yazılı evraktan günümüze intikal eden belgeler yer almaktadır. Hasan Refet Efendi’nin şahsi evrakından günümüze intikal eden belgeler değerlendirilmek suretiyle Refet Efendinin yaşamına dair şimdiye kadar pek az bilinenler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Item
Analysis of Climate and Vapor Pressure Deficit (VPD) In a Heated Multi-Span Plastic Greenhouse
(Journal of Animal & Plant Sciences, 2021-12-01) Çaylı, Ali; Baytorun, A. Nafi
One of the most common problems encountered in greenhouse production, i.e., high humidity, provides a favorable environment for the development of various diseases, thereby leading to significant reduction in product quality and quantity. The humidity in a greenhouse for plant growth is expressed via the vapor pressure deficit (VPD), which is an important indicator of the temperature-dependent moisture content of air. In this study, changes in the temperature-dependent relative humidity (RH) and VPD were investigated for a heated greenhouse growing different plants where is located in the Cevdetiye district of Osmaniye province in the Eastern Mediterranean Region in Turkey. For this purpose, VPD values were calculated by measuring the temperature and RH above and below the thermal screen in each compartment of the greenhouse for two months from December 2018 to January 2019, and the relationships between other climate parameters were determined using regression models. The findings revealed significant differences (P <0.01) between the day and night values in all compartments. Pepper, eggplant-cucumber, and tomatoes were grown in three separate greenhouse compartments with the same structural characteristics and heating at night. The number of VPD values lower than the comfort limit was compared with the total number of measurements that were performed hourly. Values of 4.4%, 43.5%, and 36.8% (nighttime) and 3.4%, 23.6%, and 27.3% (daytime) were obtained for the greenhouses containing pepper, eggplant-cucumber, and tomatoes, respectively.
Item
Süt sığırı barınaklarında çevre koşulları denetimi ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma ve Kahramanmaraş - Dereköy örneği
(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2006-01-16) Çaylı, Ali; Akyüz, Adil
Hayvan barınakları, hayvanları uygun olmayan çevre koşullarından korumakve optimum verim elde etmek için inşa edilen yapılardır. Büyükbaş hayvanbarınaklarında uygun sıcaklık ve oransal nem koşulları sağlamak, hayvanlara rahatbir yaşam ortamı elde etmek, yüksek verim alabilmek için önemlidir.Bu çalışmada; Kahramanmaraş-Dereköy yöresinde inşa edilmiş olan bir sütsığırı barınağında DATALOGGER'lar ile sıcaklık, nem ve ışık şiddeti ölçülerekkaydedilmiştir. Elde edilen bu veriler kullanılarak mevcut barınak çevre koşullarıyönünden irdelenmiş ve literatürde verilen değerlere göre uygunluğu araştırılmıştır.Sonuç olarak mevcut barınakta ölçülen bu veriler ile literatürdeki verilerinkarşılaştırılması yapılarak yöre barınaklarının planlanmasında kullanılacak veriler belirlenmeye çalışılmıştır.
Item
An Artificial Neural Network Model for Predicting the Greenhouse Heat Requirement in Adana Climate Conditions
(Parlar Scientific Publications (P S P), Angerstr. 12, Freising, Germany, 85354, 2019-09-01) Çaylı, Ali; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,Ziraat Fakültesi
In addition to the application of modern cultivation techniques and technological solutions, plant quality and yield can be increased through heating in a greenhouse during the cold winter months. Within a greenhouse heating system, the greenhouse heat requirement is the most important parameter for efficient operation. Calculations of the heat requirement should take into consideration the long-term average temperature and the regional climatic conditions. Based on these calculations, the greenhouse heating system power and production costs can be predicted. In this study, an artificial neural network (ANN) model which can be used for planning, feasibility studies, and automation systems was developed to estimate the heat requirement of modern greenhouses. In this model, the performance of the activation and training algorithms was determined with the aim to provide heat requirement estimates that are close to actual consumption values. The fuel consumption data from a commercial greenhouse operation in Adana for the 2015 production year and climatic data from an official meteorological station were used to test the model. By comparing different activation functions and training algorithms, the most suitable algorithm for the model was able to be determined. A total of eight models were then created and their performances compared statistically. As a result, a model that was able to produce estimates that were very close to the actual fuel consumption was developed.
Item
K.Maraş-Elbistan Yöresinde Ormansızlaşma, Getirdiği Problemler ve Çözüm Önerileri
(1997) Avşar, Mahmut D.; TR13396; KSÜ, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü
Yenilenebilir en önemli doğal kaynaklardan biri olan ormanlar, insanlar tarafından çeşitli nedenlerle tahrip edilmekte, bunun sonucunda, gerek dünyada ve gerekse ülkemizde büyük bir ormansızlaşma süreci yaşanmaktadır. Ormansızlaşma ise, birçok ekonomik ve sosyal problemi beraberinde getirmekte, büyük çevre problemlerine neden olmaktadır. Bu çalışmada, büyük bir ormansızlaşmanın yaşandığı K.Maraş-Elbistan yöresi ele alınarak, söz konusu yörede, ormansızlaşmanın boyutları ve meydana getirdiği problemler incelenmiş ve bazı çözüm önerileri ortaya konulmuştur.
Item
Kahramanmaraş Yöresindeki İki Dişbudak Yapraklı Kanatlı Ceviz (Pterocarya fraxinifolia (Poiret) Spach) Populasyonunun Bazı Meyve ve Tohum Özellikleri
(2002) Avşar, Mahmut D.; TR13396; KSÜ, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü
Kahramanmaraş yöresinde Dereköy ve Altınova’da bulunan dişbudak yapraklı kanatlı ceviz populasyonlarında sırasıyla ortalama kanatlı nus eni 4.65-5.20 mm, kanatlı nus boyu 10.79-9.95 mm, 1000 kanatlı nus ağırlığı 29.32-40.63 gr, nus eni 4.62-4.94 mm, nus boyu 6.79-7.51 mm, 1000 nus ağırlığı 27.38-38.70 gr, kanatların kanatlı nus ağırlığı içerisindeki oranı %6.62-4.75, meyve kurulu uzunluğu 33.94-35.26 cm ve kuruldaki meyve sayısı 57.20-69.63 adet olarak bulunmuştur. Yörede meyve olgunlaşması Eylül ve Ekim aylarında olmaktadır. Olgunlaşan meyveler kısa bir süre sonra dökülmeye başlamaktadır. Dolu tohum oranları genelde çok düşük olup, tohumlarda çimlenme engeli bulunmaktadır. Orman fidanlıklarında bu türün tohumla ya da vejetatif yolla üretilmesi çalışmalarına bir an önce başlanmalı, elde edilecek fidanlar orman ekosistemlerinde, park ve bahçelerde değerlendirilmelidir.
Item
Temperature and Relative Humidity Spatial Variability: An Assessment of The Environmental Conditions Inside Greenhouses
(Parlar Scientific Publications (P S P), Angerstr. 12, Freising, Germany, 85354, 2020-07-01) Çaylı, Ali
Environmental conditions are among the most important factors that affect plant growth, yield, and quality in greenhouse production. Heating and ventilation requirements can affect the uniform distribution of climatic factors within a greenhouse, such as the temperature and relative humidity, which can prevent plants from growing evenly. Furthermore, in addition to affecting plant growth, the temperature and humidity spatial variability play an important role in the development of various diseases. Modern technology has provided tools for determining the spatial differences in greenhouse climate and investigating their cause(s). This study was designed to investigate greenhouse climatic heterogeneity and its effect on plant growth. To this end, research was conducted from December to April in two different greenhouses— one covered with Polyethylene (PE), and the other with a double layer PE. Data loggers were located at six different points to measure the temperature and relative humidity values. The measurement data were classified as night, day, heating with, and heating without a thermal screen and were subsequently statistically compared. The measurements-based analysis demonstrated that the thermal uniformity was superior in a double layer covered greenhouse when compared to a single layer covered greenhouse and provided good insulation. In addition, the use of a thermal screen significantly contributed to climatic uniformity.