Sağlık Bilimleri Enstitüsü Koleksiyonu

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Yanmayı geciktirici çeşitli kimyasal maddelerin laminat parkenin bazı özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
    (Ferhat Özdemir, 2012) Özdemir, Ferhat; Tutuş, Ahmet; Ksü,, Fen Bilimleri Enst., Orman Endüstri Mühendisliği ABD.
    Bu çalışmada amaç, laminat parkenin yanmaya karşı dayanımını artırmaktır. Bu nedenle, laminat parkenin taşıyıcı panelini oluşturan yüksek yoğunlukta lif levhalar (HDF) için lif kaynağı olarak %50 kayın ve %50 sarıçam kullanılmıştır. HDF levhalar yangın geciktirici (fire retardant) kimyasal maddeler ile muamele edilerek 6.5 mm kalınlıkta üretilmiştir. Tam kuru lif miktarına oranla %3, %6, %9 oranlarında yanmayı geciktirici boraks, borik asit, amonyum polifosfat ve alfa-x kimyasalları toz halinde ilave edilmiştir. Daha sonra, HDF levhalarının yüzeyleri overlay, dekor ve balans kağıtları ile kaplanmış ve laminat parkeler üretilmiştir. Elde edilen laminat parke deneme levhalarında standartlara bağlı kalınarak fiziksel, mekanik, yüzey kalitesi özellikleri, serbest formaldehit miktarı, mantar çürüklük dayanımı ve yanma özellikleri araştırılmıştır. %3, %6 ve %9 oranlarında yanmayı geciktirici olarak ilave edilen kimyasalların, levhaların yanma dayanımını, mantar çürüklüğü ve küf mantarı dayanımını artırdığı fakat fiziksel ve mekanik direnç özelliklerini olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Yanmayı geciktirici kimyasal maddelerin HDF levhalara ilave edilmesi ile laminat parkenin yüzey kalitesi özellikleri üzerine etkilerinin olmadığı ancak melamin emdirilmiş kağıtlara uygulanmasında ise olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir.
  • Item
    Milli takım gelişim kamplarına katılan güreşçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarının incelenmesi
    (Mine Koç, 2014) Koç, Mine; Türkçapar, Ünal; Ksü, Sağlık Bilimleri Enst., Beden Eğitimi ve Spor ABD.
    Bu çalışma Milli Takım Gelişim Kamplarına Katılan güreşçilerin beslenme alışkanlıklarını ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere literatür taraması yapılarak araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında FİLA faaliyet programında yer alan 2014 yılı Dünya şampiyonası hazırlık kamplarında bulunan 67 Yıldız, 63 Genç ve 50 Büyük olmak üzere toplam 180 elit güreşçiye anket uygulanmıştır. Güreşçilerin beslenme alışkanlıklarını ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarını belirlemek için Göktaş’ın (2010) aktif milli sporcuların beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanmayı incelemesinde kullandığı ölçekten yararlanılmıştır.Araştırmaya katılanların kişisel bilgi değişkenleri (kategori, spor yaşı, eğitim durumları vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve T testi kullanılmış ve sonuçların anlamlı olup olmadığı alfa 0,01 ve 0.05 düzeyinde tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda; güreşçilerin beslenmelerine dikkat ettikleri, sporda başarılı olmak için beslenmenin önemini bildikleri, çok az kısmının öğün atladığı, sıvı tüketimine dikkat ettikleri ve de büyük bir kısmının beslenme destek ürünü kullanmadığı, kullananların çoğunluğunu ise greko-romen stildeki güreşçiler olduğu tespit edilmiştir.