Bitki Koruma Bölümü Koleksiyonu

Recent Submissions

Now showing 1 - 1 of 1
  • Item
    Kahramanmaraş İli Afidophag Syrphidleri (Diptera: Syrphidae)
    (KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2007) Aslan, M. Murat; Uygun, Nedim; TR34586; KSÜ, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü; ÇÜ, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü
    Kahramanmaraş ilinin tarım ve tarım dışı alanlarında bulunan yaprakbiti türleri ve bunlar üzerinde beslenen syrphid türlerini (Syrphidae: Diptera) belirlemeyi amaçlayan bu çalışma 1998-2001 yılları arasında ile bağlı 11ilçede (Merkez, Pazarcık, Narlı, Türkoğlu, Çağlayancerit, Nurhak, Göksun, Afşin, Elbistan, Ekinözü ve Andırın) yürütülmüştür. Syrphid erginleri ya doğrudan yaprakbiti kolonisi üzerinden emgi şişesi ile toplanmış ya da ergin öncesi dönemler kültüre alınarak elde edilmiştir.Yapılan örneklemeler sonucunda 18 farklı yaprakbiti üzerinden, 11 farklı syrphid türü elde edilmiştir. Bu syrphid türlerden en fazla yaprakbiti türü ile beslenenler ve en yaygın olanlar sırasıyla; Episyrphus balteatus (De Geer) (13 tür) ve Metasyrphus corallae (F.) (10 tür) olmuştur. Bunun yanında en az yaygın olan ve yalnız bir yaprakbiti türü ile beslenen türler sırasıyla; Meliscaeva auricollis Meigen, Melonostoma mellinum (L.), Paragus tibialis Fallen and Scaeva albomaculata (Macquart) olarak belirlenmiştir.